Amb aquest blog ALCAIB podrà mantenir-se més viu que mai gràcies a la participació dels seus socis i socíes. No dubtis en penjar tota la informació que consideris important per ALCAIB en relació a cursos, xerrades, notícies i altres comentaris.

NOTA IMPORTANT: ALCAIB no es fa responsable dels comentaris dels socis/es

dimarts, 15 de gener del 2013

Tots necessitam els espais naturals protegits


El nou any ha començat amb la dura notícia que el Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera queda desatès en personal. Estam parlant de la figura de protecció més alta que existeix al nostre arxipèlag, però més greu encara, un espai on el Govern Central hi destina una partida pressupostària que, en arribar al Govern autonòmic desapareix. Tenim la sensació que no és que hi hagi manca de diners, el que hi ha són altres prioritats.

Des de l'Associació de Llicenciats en CIències Ambientals de les Illes Balears (ALCAIB)  volem cridar l'atenció del desmantellament sistemàtic del sector ambiental que presenciam. Pràcticament només queden els serveis d’aigua, energia i residus. Com a professionals del medi ambient volem recordar que els espais naturals protegits són essencials per al manteniment de qualsevol societat: depenem del medi ambient de més formes i més profundament del què solem pensar. Això sembla que està molt clar a altres bandes, com per exemple, a la ciutat de Nova York, que manté un Parc Central de més de 3 km2, quan sortiria molt més profitós a curt termini fer-hi pisos. La preservació i conservació dels espais naturals respòn a una demanda humana i essencial: com a societat necessitam d’uns espais naturals cuidats.

Des del punt de vista econòmic, els beneficis que ens aporten els nostres espais naturals, tan directes com indirectes, ja sigui amb la despesa per visitant en el sector turístic, la revalorització dels voltants de la zona protegida, les oportunitats del busseig en zona protegida o el valor afegit que tenen unes illes amb hàbitats i espècies ben conservats, són motius més que suficients per apostar seriosament, com a estratègia cap al futur sostenible de la nostra economia, cap a la seva conservació. Però, a més, des del punt de vista ambiental, no hem d'oblidar que els espais naturals són molt més que paisatge: ens aporten, entre d'altres, aigua i aire de qualitat, aliments, matèries primeres, espai de lleure i d'identitat i amorteixen els efectes dels esdeveniments climàtics extrems, com les torrendades. Per tant, entenem que la recuperació econòmica de les Illes, no es pot fer a costa de , sinó amb els espais naturals i que s'han de tenir en compte i donar-los el valor que els pertoca, tant per a la salut i el gaudi dels habitants de les illes com a símbol distintiu del nostre turisme oferint una xarxa d'espais naturals en bon funcionament, i ben impulsada pel Govern de les Illes Balears.




Des que al 1988 es va crear el primer Parc Natural, a s’Albufera, la tasca d’educació ciutadana ha estat constant i hem aconseguit crear una cultura col·lectiva de respecte per la natura i la cultura. Les xifres de visitants han anat en augment, fins que el 2011 més de 109.000 persones han gaudit dels paratges i activitats de s'Albufera, la zona humida amb més visitants per unitat de superfície de l’Estat espanyol, segons el darrer anuari d'EUROPARC. No només s'està acomiadant a l'equip tècnic i professional sinó que s'està reduint la partida pressupostària dràsticament. Aquest any, la el pressupost de tots els espais naturals a Balears és de 70.000€ , quan el 2011 només per a s'Albufera era de 433.000€.

Tenir espais protegits, sense tècnics que els gestionin és deixar sense control totes les activitats que es realitzen al medi natural. Això en unes illes amb tantes pressions com les nostres, és de molta irresponsabilitat.

Des d'ALCAIB volem apuntar que aquesta crisi econòmica, és també una crisi ecològica global. I que la solució apunta cap a la sostenibilitat, que no és més que fer compatibles les societats humanes i la seva economia amb la conservació de la natura. I en aquest aspecte, els espais naturals protegits són els estandarts d’aquesta relació sostenible. Aquests són, per tant, imprescindibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada